Om tungtvannet

Undervannsentusiaster, senere organisert i Stiftelsen Deuterium, lokaliserte og utviklet undervannsteknologi og undervannsroboter (ROV), som de benyttet for dykk ned til den sunkne ferjen D.F. Hydro og hentet opp 3 tungtvannstønner i henholdsvis 1993 og 2004. Stiftelsen Deuterium har hatt rettighetene til å hente opp tungtvannet, etter avtale med Hydro ASA. 

Tønnene som ble hentet opp lå mellom 60 til 70  meter fra ferjen D.F. Hydro, og både skipet og lasten som omkranser den har forblitt urørt.

Om tungtvannet
Tungtvannet i tønnene, og i ampullene som nå distribueres for samleformål, utgjør i realiteten kun 1,7 % tungtvann, mens resten av væsken består av kalilut og vann. Luten ble benyttet for å produsere tungtvann.

Tidligere sabotasjeaksjoner på fabrikken på Vemork hadde ødelagt generatoren som midlertidig stanset produksjonen og som førte til at nazistene valgte å flytte utstyr og restbeholdning til Tyskland for ferdigstilling av tungtvannet. Tungtvannet ble senket i sabotasjeaksjon ved sprengning av fergen D.F. Hydro på Tinnsjøen ved Rjukan.

Om Stiftelsen Deuterium
Stiftelsen Deuterium har som formål å arbeide for økt kunnskap om D.F. Hydro og tungtvannsaksjonen i Telemark, øke kunnskapen om atombombekappløpet under 2. verdenskrig og å øke utforskningen under vann.

Stiftelsen skal også støtte andre tiltak som fremmer dette formålet. Stiftelsen er næringsdrivende og driver næringsvirksomhet. Styret i Stiftelsen Deuterium består av Thor Olav Sperre, Johnny Skogstad og Fredrik Søreide, som alle har ledet og vært med på kartlegging og alle dykkene til D.F. Hydro på Tinnsjøen.

Om Sperre AS
Tungtvannet i Tinnsjøen er hentet opp med bidrag og utstyr fra Telemarksbedriften Sperre AS som til daglig leverer spesialutviklede ROV-systemer for offshore bruk. Sperre AS har bygget over 100 undervannsfartøy. Sperre AS eies av Thor Olav Sperre.

www.sperre-as.com

Om Samlerhuset
Samlerhuset AS ble etablert i 1994, og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Selskapet er en av Europas største aktører innen samlerobjekter, eier Det norske myntverket på Kongsberg, har virksomhet i 16 land, med rundt 400 ansatte, og omsatte for godt over en milliarder kroner i 2014.

Selskapet har kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Storbritannia, Tyskland, Slovakia, Ungarn, Irland, Belgia og Kina. Samlerhuset selger i hovedsak tradisjonelle samleobjekter som mynter, medaljer, frimerker, sedler og myntbrev, og tilbyr mynter fra nasjonalbanker og myntverk fra hele verden.

Samlerhuset er også største eier av fagmessen World Money Fair, verdens største myntmesse, som hvert år samler nasjonalbanker, myntverk, produsenter av mynt-teknologi og edelmetallaktører i Berlin. Selskapet er 100 % norskeid. Samlerhusets formål er å skape samlerglede.

Org.nr.: 871189862

www.samlerhuset.no

samlerhuset.blog

Besøk Samlerhuset i sosiale medier:

1480461796 facebook square 1480461835 youtube square color 1480461903 social instagram new square1 1480461937 twitter square

Trenger du hjelp? Legg igjen ditt telefonnummer så ringer vi deg tilbake så fort som mulig og senest innen 2 virkedager.

go to top